IIF Kalender
januari 2021
mÄ ti on to fr lö sö

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

VigselförrÀttare
För frÄgor om giftermÄl:
Stöd IIF:s arbete
IIFs mailgrupp
IIF har en mailgrupp dÀr ca: 1000 personer frÄn hela Sverige kan kommunicera och utbyta erfarenheter och kunskap om Islam med varandra. Vill du ocksÄ vara med ? Skicka gÀrna en e-mail till info@islaminfo.se och be om att vara med i IIFs mailgrupp.
IIF

FjÀrde pelaren: Allmosan (zakat)

Zakat Àr ett ord som ofta misstolkats, den bokstavliga betydelsen av det arabiska ordet Àr rening, den tekniska innebörden av Zakat Àr den summa pengar eller den mÀngd i natura som en muslim mÄste ge till dem som har det sÀmre stÀllt och dÀrför Àr berÀttigade till det. Om en muslim har sparat en viss summa pengar och inte rör dem pÄ helt Är, mÄste han/hon betala 2,5 % i Zakat, om personen ifrÄga Àr skuldsatt, dras skulden av frÄn besparingarna innan Zakat rÀknas pÄ den beskattningsbara delen.

Zakat Àr inte bara ett frivilligt bidrag till nÄgon person eller för nÄgot ÀndamÄl, den Àr inte heller en skatt som utfÀrdats av nÄgon regering, den Àr snarare en plikt som Älagts av gud och som uppfylls av muslimerna i hela samhÀllets intresse, ordet Zakat, sÄsom det anvÀnds i Koranen, inkluderar inte bara vÀlgörenhet, allmosor, tionde, officiell, skatt, frivilliga bidrag osv utan inbegriper Àven gudsmedvetenhet och andliga sÄvÀl som moraliska motiv.

Fördelningen av Zakat görs direkt av muslimen sjÀlv eller ocksÄ kan han/hon överlÄta utdelningen av Zakat Ät en institution, enligt Koranen skall insamlade medel delas till "de behövande, de fattiga, för dem som hava besvÀr med dem, och dem vilkas hjÀrtan böra vinnas, för slavars frigivande och de skuldsatta, för guds sak och för de vÀgfarande" (Koranen 9:60)

Detta innebÀr att följande muslimer har rÀtt till zakat:

- de fattiga och behövande muslimerna,

- de nya muslimska konvertiterna,

- krigsfÄngarna,

- de skuldsatta muslimerna,

- de muslimska tjÀnstemÀn utnÀmnda av en guvernör för att samla in Zakat,

- de muslimer som genom forskning, studier eller spridning av islam arbetar för Guds sak,

- de muslimska resenÀrer som befinner sig i frÀmmande lÀnder och behöver hjÀlp.

Den behörige mottagaren av Zakat inom de hÀr kategorierna Àr den som inte har tillrÀckligt för livets nödtorft eller har mycket lite. De pengar vi betalar i form av Zakat Àr inte nÄgonting som Allah behöver eller ta emot. Han stÄr över varje behov och önskning. Han, i sin outsÀgliga NÄd, lovar oss mÄngfaldiga belöningar om vi hjÀlper vÄra bröder, men det finns ett grundlÀggande villkor för att belönas pÄ detta sÀtt, det Àr att nÀr vi i Allahs namn betalar Zakat, ska vi varken förvÀnta oss eller krÀva nÄgra vÀrldsliga vinster frÄn dem vi hjÀlper, inte heller fÄr syftet vara att göra oss ett namn som filantroper.

Zakat Àr lika grundlÀggande för islam som andra former av Ibadat, Salat (bön) och Sawm (fasta), dessa fundamentala betydelse ligger i att den framkallar i oss en offervilja och gör oss fria frÄn sjÀlviskhet och penningvÀlde, islam accepterar i sin hjord bara de som Àr beredda att för Allahs skull villigt ge bort av sina med möda ihoptjÀnade tillgÄngar - utan vare sig tillfÀllig eller personlig sann vinning. Isalm Àr ingenting för girigbukar, en sann muslim ska, nÀr det krÀvs, offra alla sina tillhörigheten pÄ Allahs vÀg och Zakat har redan trÀnat honom för det.

Zakat utmÀts inte bara av kontanta tillgÄngar, den krÀvs ocksÄ av guld, silver, handelsvaror, boskap och andra tillgÄngar, skalan för Zakat i frÄga om de olika slags tillgÄngarna kan inhÀmtas ur böckerna i Fiqh (juridik) och anges inte, dÄ utrymmet Àr begrÀnsat, dÀrför har bara penningskalan angetts hÀr.

Senast uppdaterad (2009-01-31 13:47)

 
IIF pÄ Facebook
Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
Besökare just nu
Vi har 10 besökare online
YouTube Klipp
FörÀldrarlösa i Iraq
Mosképrojektet

STÖD moskĂ©n
PlusGiro: 78 45 85-2
HÀr fÄr du den senaste informationen om Moské projektet i Hisingen i Göteborg.