IIF Kalender
januari 2021
mÄ ti on to fr lö sö

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

VigselförrÀttare
För frÄgor om giftermÄl:
Stöd IIF:s arbete
IIFs mailgrupp
IIF har en mailgrupp dÀr ca: 1000 personer frÄn hela Sverige kan kommunicera och utbyta erfarenheter och kunskap om Islam med varandra. Vill du ocksÄ vara med ? Skicka gÀrna en e-mail till info@islaminfo.se och be om att vara med i IIFs mailgrupp.
IIF

Tron pÄ Ànglarna

 Ă„nglarna har inte nĂ„gon materiell existens och Ă€r inte förnimbara för det mĂ€nskliga ögat, deras osynliga vĂ€sen Ă€r sysselsatta med universums förvaltning i uppdrag av gud, de liknar inte oss och Ă€r inte guds barn, de kan inte avvika frĂ„n guds befallningar. Dessa Ă€r varelser som har en annan natur Ă€n mĂ€nniskan, medan mĂ€nniskan Ă€r skapade av jorden, Ă€r Ă€nglarna skapade av ljus, dĂ€rför kan mĂ€nniskorna - med undantag av profeterna - inte se dem i deras ursprungliga natur, utan bara om de tar fysisk gestalt. VĂ„r kunskap om dem Ă€r alltsĂ„ nĂ€stan helt baserad pĂ„ vad gud och hans profeter berĂ€ttar för oss, men varför skulle vi bry oss om att lĂ€ra kĂ€nna till dem ? jo, dĂ€rför att de spelar en stor roll i handhavande av vĂ„ra angelĂ€genheter.

Kunskapen om dem kan kanske sÀgas vara nyttig pÄ samma sÀtt som att kunskap om naturlagarnas funktion och andra mÀnniskors beteende Àr nyttig. Vi har fÄtt veta att dessa nÀstan orÀkneliga varelser, som Àr ytterst mÀktiga, skapats pÄ ett sÄdant sÀtt att de alltid lyder och aldrig motsÀtter sig de gudomliga befallningar samt att de oavbrutet tjÀnar och aldrig tröttnar pÄ att tjÀna herren ( Sura 21:19-20; Sura 66:6 ). Men trots detta stÄr de - sÄsom art - pÄ en lÀgre nivÄ Àn mÀnniskan, vilket symboliseras av det faktum att de, nÀr Adam skapades, befalldes att nedfalla inför honom sÄsom hÀlsning och ett tecken pÄ respekt ( Sura 17:70 har av nÄgra kommentatorer angetts som bevis för att mÀnniskorna stÄr pÄ en högre nivÄ Àn Ànglarna, Ibn Kathir i sin förklaring av Koranen ).

HÀr Àr nÄgra av Ànglarnas handlingsomrÄden som berör mÀnniskorna. Deras huvuduppgift, frÄn vilken deras namn kan hÀrledas, Àr att överlÀmna guds budskap till hans utvalda profeter, för detta hedesuppdrag utses frÀmst deras ledare Gabriel ( eller Djibrill som namnet uttalas pÄ arabiska ). " Detta Àr sannerligen en Àrevördig budbÀrares tal med stor makt hos tronens Herre, Ätlydd och trovÀrdig " ( Sura 81:19-21 ), ett budskap som frambÀrs av varelser med en sÄdan natur nÄr med sÀkerhet sin bestÀmmelseort intakt, Ànglarna omger oss pÄ alla sidor, de observerar och noterar alla vÄra handlingar, goda och dÄliga, de för en fullstÀndig uppteckning över varje mÀnniskas liv. Efter döden skall vi föras inför gud och Ànglarna av ger dÄ en fullstÀndig redogörelse för vÄrt livsverk pÄ jorden.

De medverkar vid förorsakandet av hÀndelser som verkar vara rena naturfenomenen, sÄsom vind, regn och död ( Sura 50:17-18 ). De har t.o.m. fÄtt i uppgift att hjÀlpa de troende genom att kÀmpa pÄ deras sida under krig ( Sura 2:124 ) samt genom att beskydda dem ( Sura 13:11 ) och be för dem ( Sura 40:7 ).

Senast uppdaterad (2009-01-31 13:07)

 
IIF pÄ Facebook
Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
Besökare just nu
Vi har 22 besökare online
YouTube Klipp
FörÀldrarlösa i Iraq
Mosképrojektet

STÖD moskĂ©n
PlusGiro: 78 45 85-2
HÀr fÄr du den senaste informationen om Moské projektet i Hisingen i Göteborg.