IIF Kalender
januari 2021
mÄ ti on to fr lö sö

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

VigselförrÀttare
För frÄgor om giftermÄl:
Stöd IIF:s arbete
IIFs mailgrupp
IIF har en mailgrupp dÀr ca: 1000 personer frÄn hela Sverige kan kommunicera och utbyta erfarenheter och kunskap om Islam med varandra. Vill du ocksÄ vara med ? Skicka gÀrna en e-mail till info@islaminfo.se och be om att vara med i IIFs mailgrupp.
IIF

40 Hadither

Hadith 1

Den andra kalifen 1 , (Abu Hafs) 'Umar ibn al-Khattab 2 berÀttade att han hörde profeten Muhammed sÀga:
Varje handling bedöms efter dess avsikt och varje mÀnniska ska fÄ vad hon strÀvat efter. SÄledes har den som haft för avsikt att emigrera 3 för Guds och profeten Muhammeds skull, emigrerat för Guds och profeten Muhammeds skull. Den, vars avsikt varit att emigrera för vÀrldslig vinnings skull eller för att ta nÄgon kvinna till sin hustru, har emigrerat av den orsak han valt. (Bukhari & Muslim)
1 Kaliferna brukade ibland kallas "Amir al-Mu'minin", "de troendes befÀlhavare"
2 NÀr profetens följeslagare,
sahaba , nÀmns, brukar muslimer be Gud att uppskatta dem.
3 HÀr menas att emigrera av religiösa skÀl. I detta fall Äsyftas vandringen frÄn Mekka till Medina.
 

Hadith 2

 

'Umar ibn al-Khattab sade: En dag nÀr vi satt tillsammans med profeten Muhammed kom en man fram till oss. Hans klÀder var skinande vita och hans hÄr var svartare Àn svart. Han sÄg inte ut att ha varit pÄ resa men ingen av oss kÀnde igen honom. Han gick fram till profeten och satte sig. Hans knÀ vilade mot profetens knÀ och hÀnderna vilade pÄ höfterna. Han sade: O, Muhammed, berÀtta för mig om islam (lydnad inför Gud). Profeten svarade: Islam Àr att vittna om att det inte finns nÄgon gud utom Gud och att Muhammed Àr Guds budbÀrare, att utföra bönen, betala zakat , fasta i Ramadan och förrÀtta pilgrimsfÀrden till Huset 1 om man har möjlighet. Mannen sade: Du har sagt sanningen. Vi blev förvÄnade över att han först frÄgade och sedan sade att svaret var rÀtt. Han sade: SÄ, berÀtta nu för mig om iman 2 . Profeten svarade: Det Àr att tro pÄ Gud, Hans Ànglar, Hans böcker, Hans budbÀrare och Domens dag, pÄ att allt ingÄr i Guds plan 3 , ont som gott. Mannen sade: Du har sagt sanningen. BerÀtta nu för mig om ihsan 4 . Profeten svarade: Det Àr att dyrka Gud som om Han var synlig; fast vi inte kan se Honom sÄ ser Han sannerligen oss. Mannen sade: BerÀtta nu om Timmen 5 . Profeten svarade: Den som tillfrÄgats vet inte mer Àn den som frÄgar. Mannen sade: BerÀtta om dess tecken. Profeten svarade: Att slavinnan föder fram sin hÀrskarinna 6 och att de barfota, nakna och utblottade herdarna kommer att tÀvla om att konstruera de högsta byggnaderna. SÄ gick mannen sin vÀg och jag stannade kvar en stund. Profeten sade: O, 'Umar, vet du vem mannen med frÄgorna var? Jag svarade: Gud och Hans profet vet bÀst. Han sade: Det var (Àngeln) Gabriel som kom till er för att lÀra er om er religion 7 . (Muslim)
1 Ka'ba i Mekka.
2 ÖversĂ€tts vanligen med "tro", vilket bara delvis ger den korrekta betydelsen.
3 Den arabiska termen
qadar brukar ibland översÀttas med "ödet".
4 Även detta Ă€r ett religiöst begrepp som innehĂ„ller mĂ„nga betydelser, varav de viktigaste Ă€r "godhet" och "uppriktighet".
5 Domedagen.
6 Fler tolkningar av denna mening Àr möjliga. En av dem Àr att slavens barn kommer att fÄ sin frihet och sedan sjÀlv bli hÀrskare över slavar. En annan tolkning innebÀr att barnen dÄ kommer att ha sÄ lite respekt för sina mödrar att de kommer att behandla dem som sina slavar.
7 Det arabiska ordet
diin översÀtts vanligen med "religion". Ordet "livsÄskÄdning" Àr kanske mer rÀttvisande, dÄ det arabiska ordet innefattar en helhetssyn pÄ livet, andligt och profant, inkluderande detta liv och det tillkommande.

 

Hadith 3

 

Abu Abd-ar-Rahman 'Abdullah, 'Umar ibn al-Khattabs son, berÀttade att profeten Muhammed sade:
Islam Àr byggd pÄ fem (pelare) 1 : Att vittna om att det inte finns nÄgon gud förutom Gud och att Muhammed Àr Guds sÀndebud, att utföra bönen, betala
zakat , vallfÀrda till Ka'ba och fasta i mÄnaden Ramadan. (Bukhari och Muslim)
1 Ordet "pelare" finns inte i den arabiska texten men Àr en allmÀnt accepterad term i sammanhanget.

 

Hadith 4

 

Abu Abd ar-Rahman 'Abdullah ibn Mas'ud sade att profeten Muhammed, den sanningsenlige och betrodde, berÀttade:
Sannerligen Àr det sÄ, att var och en av er skapats i edra mödrars magar. I fyrtio dagar likt ett frö, sedan som en hÀngande klump
1 under lika lÄng tid, sedan som en tuggad bit kött 2 under lika lÄng tid. DÀrefter sÀnds den Àngel ner till er, som blÄser in livets ande och som fÄtt befallning om fyra saker: Att skriva ner livslott 3 , livslÀngd, gÀrningar och om livet blir lyckligt eller olyckligt. Vid Gud, den Ende utan like, sannerligen kommer somliga bland er att bete sig som Paradisets invÄnare tills det bara Àr en armslÀngd mellan dem och Paradiset. DÄ kommer det som redan skrivits att ta överhanden och de kommer att bete sig som Helvetets invÄnare och alltsÄ hamna dÀr. Andra kommer att bete sig som Helvetets invÄnare tills det bara Àr en armslÀngd mellan dem och Helvetet. DÄ kommer det som redan skrivits att ta överhanden och de kommer att bete sig som Paradisets invÄnare och alltsÄ hamna dÀr. (Bukhari och Muslim)
1 Det arabiska ordet
'alaqa betecknar nÄgot som hÀnger sig fast likt en blodigel, dvs sÄsom embryot hÀnger sig fast i livmodervÀggen.
2 Detta Àr den bokstavliga betydelsen av ordet
mudgha
. Numera vet vi att embryot i ett visst stadium pÄminner om en oformlig köttbit med ett tandavtryck (ryggraden) i.
3 Det arabiska ordet
rizq har flera betydelser - försörjning, lycka, dagligt bröd, mm.

 

Hadith 5

 

Umm 'Abdullah, 'A'isha, de troendes moder 1 , berÀttade att profeten Muhammed sade:
Om nÄgon inför nya pÄfund i denna vÄr sak
2 , kommer dessa aldrig att accepteras. (Bukhari och Muslim)
 

I en annan version enligt Muslim:
Den som gör nÄgot som inte överensstÀmmer med vÄr sak
2
kommer inte att fÄ sin gÀrning accepterad.
1 Alla profeten Muhammeds hustrur kallades sÄ.
2 Dvs Guds ord och profeten Muhammeds exempel, Koranen och sunna.

 

Hadith 6

 

Abu 'Abdullah an-Nu'man, Bashirs son, berÀttade att profeten Muhammed sade:
Det som Àr tillÄtet Àr klart och tydligt, det som Àr förbjudet Àr klart och tydligt och mellan dem finns tveksamheter som fÄ kÀnner till. Den som hÄller sig borta frÄn tveksamheterna kan kÀnna sig sÀker betrÀffande sin tro
1 och sin heder, medan den som Àgnar sig Ät dem (till sist) hemfaller Ät det förbjudna, precis som en fÄraherde som lÄter sina djur beta runt en helgedom 2 dit djuren inte fÄr gÄ. Alla kungar har med rÀtta en helgedom och Guds helgedom Àr Hans förbud. Det finns en kroppsdel som pÄverkar hela kroppen. Om den Àr frisk, Àr hela kroppen frisk och om den blir sjuk, blir hela kroppen sjuk. Den kroppsdelen Àr hjÀrtat. (Bukhari och Muslim)
1 Det arabiska ordet
diin översÀtts vanligen med "religion". Ordet "livsÄskÄdning" Àr kanske mer rÀttvisande, dÄ det arabiska ordet innefattar en helhetssyn pÄ livet, andligt och profant, inkluderande detta liv och det tillkommande.
2 Det arabiska ordet
haram anvÀnds för att beteckna bÄde "förbjudet" och "heligt".

 

Hadith 7

 

Abu Ruqayya Tamin ibn Aus ad-Dari berÀttade att profeten sade:
Religion
1 Àr uppriktighet. Vi frÄgade: Mot vem? Han svarade: Mot Gud och Hans bok, mot Hans sÀndebud, mot muslimerna och deras ledare. (Muslim)
1 Det arabiska ordet diin översÀtts vanligen med "religion". Ordet "livsÄskÄdning" Àr kanske mer rÀttvisande, dÄ det arabiska ordet innefattar en helhetssyn pÄ livet, andligt och profant, inkluderande detta liv och det tillkommande.

 

Hadith 8

 

'Umars son berÀttade att profeten Muhammed sade:
Jag har blivit beordrad att kÀmpa
1 mot mÀnniskorna till de vittnar om att det inte finns nÄgon gud utom Gud och tills de utför bönen och betalar zakat . Om de gör detta, kommer de att fÄ mitt beskydd för sina liv och sin egendom, sÄvida de inte bryter mot islams lag. För sÄdant kommer de att fÄ svara inför Gud, den AllsmÀktige.
(Bukhari och Muslim)

1 Islam föreskriver att konvertering ska ske av övertygelse och inte med tvÄng. Koranen sÀger "inget tvÄng i religionen". I en annan vers sÀger den AllsmÀktige: "Bjud in till din Herres vÀg med visdom och goda gÀrningar, och diskutera med dem pÄ bÀsta sÀtt". Att gÄ ut i krig Àr pÄbjudet endast mot vissa mÀnniskor, t ex sÄdana som angriper ett islamiskt land, de som förbjuder att islam sprids pÄ fredlig vÀg samt avfÀllingar.

 

Hadith 9

 

Abu Huraira 'Abd ar-Rahman ibn Sakhr berÀttade att profeten Muhammed sade:
Undvik det som jag har förbjudit er. Gör sÄ mycket som möjligt av det jag pÄbjudit. Det enda som tillintetgjorde dem som levde före er, var deras överdrivna frÄgvishet och dispyterna med deras profeter.
(Bukhari och Muslim)

 

Hadith 10

 

Abu Huraira berÀttade att profeten Muhammed sade:
Gud, den AllsmĂ€ktige, Ă€r god och accepterar bara det goda. Gud har befallt de rĂ€ttrogna att göra detsamma som Han befallt sina budbĂ€rare. Den AllsmĂ€ktige har sagt: "BudbĂ€rare! Ät av det goda och handla rĂ€ttskaffens."
1 Och Gud AllsmĂ€ktig har sagt: "Ni som tror! Ät av allt det goda Vi försett er med." 2 Sedan berĂ€ttade han liknelsen om en man som efter en lĂ„ng resa Ă€r ovĂ„rdad och dammig. I det tillstĂ„ndet lyfter han sina hĂ€nder mot himlen och Ă„kallar Herren, medan hans föda Ă€r otillĂ„ten, hans dryck otillĂ„ten, hans klĂ€der otillĂ„tna och hans försörjning otillĂ„ten. Hur kan en sĂ„dan man bli bönhörd?
(Muslim)
1 Koranen 23:51
2 Koranen 2:172

Hadith 11

 

Abu Muhammed al-Hasan, 'Ali ibn Abi Talibs son, sonson till profeten Muhammed, berÀttade att han lÀrt följande frÄn profeten:
LÀmna det som fÄr dig att tvivla till förmÄn för det som inte fÄr dig att tvivla.
(Tirmidhi)

 

Hadith 12

 

Abu Huraira berÀttade att profeten Muhammed sade:
Att lÄta bli det som man inte har att göra med, Àr en del av att vara en god muslim.
(Tirmidhi och andra)

 

Hadith 13

 

Abu Hamza Anas ibn Malik, kÀnd som profetens medhjÀlpare, berÀttade att profeten Muhammed sade:
Ingen av er Àr i sanning en troende förrÀn han önskar detsamma för sin broder som han önskar för sig sjÀlv.
(Bukhari och Muslim)

 

Hadith 14

 

Ibn Mas'ud berÀttade att profeten Muhammed sade:
En muslims blod fÄr enligt lagen aldrig spillas, utom i följande tre fall: Om en gift person begÄr Àktenskapsbrott, ett liv för ett liv och om nÄgon överger sin övertygelse
1 och sviker samfundet 2 .
(Bukhari och Muslim)
1 Det arabiska ordet diin översÀtts vanligen med "religion". Ordet "livsÄskÄdning" Àr kanske mer rÀttvisande, dÄ det arabiska ordet innefattar en helhetssyn pÄ livet, andligt och profant, inkluderande detta liv och det tillkommande.
2 Det arabiska ordet jama'a betecknar Àven grupptillhörighet och förpliktelser mot andra medlemmar.

 

Hadith 15

 

Abu Huraira berÀttade att profeten Muhammed sade:
LÄt den som tror pÄ Gud och Domedagen antingen tala vÀl eller vara tyst och lÄt den som tror pÄ Gud och Domedagen vara givmild mot sina grannar och lÄt den som tror pÄ Gud och Domedagen vara generös mot sina gÀster.
(Bukhari och Muslim)

 

Hadith 16

 

Abu Huraira berÀttade att en man sade till profeten Muhammed:
"Ge mig ett rÄd!" Profeten svarade: "Bli inte arg!"
1 Mannen upprepade frÄgan flera gÄnger och profeten svarade "Bli inte arg!"
(Bukhari)
1 An-Nawawi pÄpekar att ilska Àr en naturlig egenskap hos mÀnniskan och att hadithen Àr en uppmaning till att inte handla i vredesmod.

 

Hadith 17

 

Abu Ya'la Shaddad ibn Aus berÀttade att profeten Muhammed sade:
Gud har sannerligen föreskrivit skicklighet (
ihsan ) 1 i allting. SÄ om ni dödar, gör det grundligt 2 och om ni slaktar, slakta omsorgsfullt. 2 DÀrför bör ni slipa era knivar och bespara slaktdjuret onödigt lidande.
(Muslim)
1 Även detta Ă€r ett religiöst begrepp som innehĂ„ller mĂ„nga betydelser, varav de viktigaste Ă€r "godhet" och "uppriktighet".
2 Dvs pÄ skonsammast och mest effektiva sÀtt, med minsta möjliga lidande.

 

Hadith 18

 

Abu Dharr Jundub ibn Junada och Abu 'Abd ar-Rahman Muadh ibn Jabal berÀttade att profeten Muhammed sade:
Frukta Gud varhelst ni Àr och lÄt en ond gÀrning efterföljas av en god för att den onda ska utplÄnas. Och upptrÀd pÄ bÀsta sÀtt inför andra mÀnniskor.
(Tirmidhi)

 

Hadith 19

 

Ibn 'Abbas 'Abdullah, 'Abbas son, berÀttade följande:
En dag red jag bakom profeten och han sade till mig: Unge man, jag ska ge dig ett gott rÄd: Var medveten om Guds nÀrvaro och Gud ska skydda dig. Var medveten om Guds nÀrvaro och du ska finna Honom framför dig. Om du behöver frÄga nÄgot; frÄga Gud. Om du söker hjÀlp, sök hjÀlp hos Gud. Du ska veta att om hela samhÀllet
1 gick samman för att ge dig nÄgot, skulle det ÀndÄ bara vara nÄgot som Gud redan skrivit ner för dig och om de alla samlades för att skada dig pÄ nÄgot sÀtt, skulle de bara göra vad Gud redan skrivit ner. Pennan Àr nedlagd och pappret har torkat. 2
(Tirmidhi)

I en annan version:
Var medveten om Guds nÀrvaro och du kommer att finna Honom framför dig. LÀr kÀnna Gud i medgÄng, sÄ kommer Han att kÀnna dig i motgÄng. Inse att det som gick dig förbi inte var Àmnat för dig och att allt det som redan skett var Àmnat för dig. Och inse att segern kommer genom tÄlamod, befrielsen genom plÄgan och lÀttnaden genom motgÄngen.
1 Det arabiska ordet Àr
ummah
som betyder "menighet", "grupp av muslimer med samma ledare" o dyl.
2 Det betyder att allas öden redan Àr kÀnda av Gud och att de inte kommer att Àndras.

 

Hadith 20

 

Abu Mas'ud 'Uqba ibn 'Amr al-Ansari al-Badri berÀttade att profeten Muhammed sade:
FrÄn de tidigaste profeterna mottog mÀnniskorna bland annat följande ord: "Gör vad ni vill, sÄ lÀnge som ni inte kÀnner nÄgon skam."
(Bukhari)

 

Hadith 21

 

Abu 'Amr (Àven kÀnd som Abu 'Amra - Sufyan ibn Abdullah) berÀttade:
Jag sade: Guds budbÀrare! BerÀtta nÄgot om islam, som jag inte kan fÄ veta av nÄgon annan. Han svarade: SÀg "Jag tror pÄ Gud" - och var dÀrefter uppriktig.
(Muslim)

 

Hadith 22

 

Abu 'Abdullah Jabir, 'Abdullah al-Ansaris son, berÀttade:
En man frÄgade profeten Muhammed: Tror du att jag kommer till Paradiset om jag utför den obligatoriska bönen, fastar under Ramadan, betraktar det tillÄtna som tillÄtet och det förbjudna som förbjudet, och inte gör mer Àn sÄ? Profeten svarade ja.
(Muslim)

 

Hadith 23

 

Abu Malik al-Harith ibn 'Asim al-Ash'ari berÀttade att profeten Muhammed sade:
Renhet Àr halva tron. al-hamdulillah (prisad vare Gud) fyller vÄgskÄlen. Subhan Allah (Gud Àr fullÀndad) och al-hamdulillah fyller ut det som Àr mellan himmel och jord. Bönerna Àr ljus, vÀlgörenhet och godhet Àr ett bevis, tÄlamod Àr vÀgledning och Koranen Àr ett argument för eller emot er. Alla börjar sin dag med att köpslÄ om sin sjÀl. Antingen befrias den eller sÄ störtas den i fördÀrvet.
(Muslim)

 

Hadith 24

 

Abu Dharr al-Ghifari berÀttade att profeten Muhammed sade att Herren uppenbarat 1 detta för honom:
Mina tjÀnare. Jag har inte tillÄtit mig sjÀlv att förtrycka nÄgon och Jag har förbjudit förtryck bland er sÄ förtryck inte varandra.
Mina tjÀnare, ni Àr alla vilsna förutom dem som Jag vÀglett, sÄ sök vÀgledning hos Mig och jag ska vÀgleda er. Mina tjÀnare, ni Àr alla hungriga förutom dem som Jag mÀttat, sÄ sök föda hos Mig och Jag ska mÀtta er.
Mina tjÀnare, ni Àr alla nakna förutom dem som Jag klÀtt, sÄ sök klÀdnad hos Mig och Jag ska klÀda er.
Mina tjÀnare, ni syndar natt som dag och Jag förlÄter alla synder, sÄ sök förlÄtelse hos Mig och Jag ska förlÄta er.
Mina tjÀnare, ni kommer aldrig att kunna Ästadkomma sÄdan skada att den skadar Mig och ni kommer aldrig att kunna frambringa sÄdan godhet att den gagnar Mig.
Mina tjÀnare, om sÄ den förste och den siste bland er, bÄde bland mÀnniskor och djinner, vore lika gudfruktiga som den mest gudfruktiga av er alla, skulle det inte tillföra mitt rike nÄgonting.
Mina tjÀnare, om sÄ den förste och den siste bland er, bÄde bland mÀnniskor och djinner, vore lika ondskefulla som den mest ondskefulla av er alla, skulle det inte förminska mitt rike alls.
Mina tjÀnare, om sÄ den förste och den siste bland er, bÄde bland mÀnniskor och djinner, skulle samlas och samtidigt be mig om nÄgot och Jag skulle ge er alla vad ni önskade, skulle det inte minska mina tillgÄngar mer Àn vad havets vattenmÀngd minskas nÀr en nÄl doppas dÀri.
2
Mina tjÀnare, det Àr endast era egna gÀrningar som Jag beaktar och kompenserar er för sÄ lÄt den som finner belöning
3 prisa Gud och lÄt den som finner nÄgot annat lÀgga skulden pÄ sig sjÀlv.
(Muslim)
1 Profeten Muhammed berÀttade ibland med sina egna ord vad Gud uppenbarat för honom (utanför Koranen). En sÄdan berÀttelse brukar kallas Hadith Qudsi.
2 Dvs den lilla mÀngd som fastnar pÄ nÄlen nÀr den dras upp.
3 i Paradiset.

 

Hadith 25

 

NÄgra av profeten Muhammeds följeslagare sade till profeten: Guds budbÀrare, de vÀlbÀrgade bland oss skaffar sig rikligt med belöning. De ber som vi ber, de fastar som vi fastar och de skÀnker av sitt överflöd till vÀlgörenhet. Han sade: Har inte Gud givit er sÄdant som ni kan skÀnka bort? Sannerligen Àr varje tasbiha 1 en allmosa, varje takbira 2 , varje tahmida 3 och varje tahlila 4 en allmosa. Att uppmana till goda gÀrningar Àr vÀlgörenhet, att förhindra en ond gÀrning Àr vÀlgörenhet och i vars och ens sexualakt finns vÀlgörenhet. De sade, Guds budbÀrare, kommer vi verkligen att fÄ belöning för att vi tillfredsstÀller vÄr sexuella lust? Han svarade: Skulle det inte vara en synd att tillfredsstÀlla er lust pÄ ett olagligt sÀtt? SÄ, om ni tillfredsstÀller er pÄ lagligt sÀtt 5 kommer ni att belönas för det.
(Muslim)
1 Att sÀga
Subhan Allah .
2 Att sÀga
Allahu akbar
.
3 Att sÀga
al-hamdulillah
.
4 Att sÀga
La ilaha illa Allah
.
5 Dvs inom Àktenskapet, allt sexuellt umgÀnge utanför Àktenskapet Àr förbjudet

 

Hadith 26

 

Abu Huraira berÀttade att profeten Muhammed sade:
Varje led i en mÀnniskas kropp mÄste utföra en vÀlgÀrning
1 varje dag som solen gÄr upp. Att medla mellan tvÄ mÀnniskor Àr en vÀlgÀrning, att hjÀlpa nÄgon med hans riddjur, hjÀlpa honom att sitta upp eller slÀnga upp hans packning Àr en vÀlgÀrning. Ett vÀnligt ord Àr en vÀlgÀrning, varje steg ni tar (mot moskén) för att utföra bönen Àr en vÀlgÀrning och att avlÀgsna ett skadligt föremÄl frÄn vÀgen Àr en vÀlgÀrning.
(Bukhari och Muslim)
1 Det arabiska ordet
sadaqa anvÀnds i en vidare bemÀrkelse Àn enbart "vÀlgörenhet". SÄledes kan alla typer av uttalanden och gÀrningar vara sadaqa om de utförs med en sÄdan avsikt.

 

Hadith 27

 

An-Nawwas ibn Sam'an berÀttade att profeten Muhammed sade:
(Att ha) god moral Àr (att vara) rÀttskaffens och missgÀrningar Àr sÄdant som fÄr sjÀlen att vackla och sÄdant som ni inte vill att andra mÀnniskor ska fÄ reda pÄ.
(Muslim)

Wabisa ibn Ma'bad berÀttade:
Jag besökte Guds sÀndebud och han sade: "Har du kommit för att frÄga om rÀttfÀrdighet?" Jag svarade ja. Han sade: "RÄdfrÄga ditt hjÀrta. RÀttfÀrdighet Àr sÄdant som ger sjÀlen lugn och hjÀrtat frid. MissgÀrningar Àr sÄdant som fÄr sjÀlen att vackla och som vandrar fram och tillbaka i bröstet trots att folk om och om igen försÀkrat (att gÀrningen Àr tillÄten)."
(Ahmad ibn Hanbal och ad-Darimi)

Hadith 28

Abu Najih al-'Irbad ibn Sariya berÀttade:
Guds budbÀrare höll en predikan som fyllde vÄra hjÀrtan med fruktan och vÄra ögon med tÄrar. Vi sade: "Guds budbÀrare, det kÀnns som om detta var en avskedspredikan, sÄ ge oss nÄgra goda rÄd." Han svarade: "Jag rÄder er att frukta Gud och vara fullkomligt lojala, Àven om en slav skulle bli er ledare. Förvisso kommer dem av er som lever lÀnge att fÄ bevittna stora stridigheter, dÀrför ska ni hÄlla fast vid min
sunna 1 och de kalifer (eftertrÀdare) som Àr rÀtt vÀgledda 2 . HÄll fast vid dem till varje pris. Se upp för nya pÄfund 3 , för varje nytt pÄfund Àr nÄgot som inte funnits dÀr tidigare och allt som inte funnits dÀr tidigare Àr vilseledande och allt som Àr vilseledande leder till helveteselden."
(Abu Dawud och Tirmidhi)
1 Ordet betyder "vÀg" eller "mönster att följa" men anvÀnds frÀmst som beteckning pÄ det levnadsexempel som profeten Muhammed utgjorde och som lÀmnats till eftervÀrlden genom hans uttalanden, gÀrningar och sanktioner.
2 Dvs de rÀttledda kalifernas
sunna .
3 i profeten Muhammeds
sunna . MÄnga saker, uttalanden och gÀrningar tillskrivs profeten Muhammed utan nÄgon grund, dvs ingen tillförlitlig kÀlla existerar. Det Àr sÄdant som profeten hÀr varnar för.

 

Hadith 29

 

Mu'adh ibn Jabal berÀttade följande:
Jag frÄgade profeten vilken handling som för mig till Paradiset och hÄller mig borta frÄn Helveteselden. Han svarade: Du har frÄgat mig om en stor sak men ÀndÄ Àr det lÀtt för den som Gud har underlÀttat det för.

Du ska dyrka Gud och inte sÀtta nÄgot vid Hans sida, du ska utföra bönen, betala zakat , fasta i mÄnaden Ramadan och vallfÀrda till Huset 1 .
Sedan frÄgade han om jag ville att han skulle visa mig godhetens portar; Fastan som Àr en sköld. VÀlgörenhet som utplÄnar synder sÄsom vatten slÀcker eld. Bön som utförs under den mörkaste delen av natten. Han reciterade (ur Koranen): "De som överger bÀdden för att med fruktan och gott hopp tillbe sin Herre och delar med sig av det som Vi givit dem. Ingen sjÀl vet vilka hÀrligheter som lagts undan för henne som belöning för vad de hade för vana att göra."
2

Sedan frÄgade han om han inte skulle berÀtta om sjÀlva kÀrnan i det hela, dess grundsten och dess huvudpunkt. (Han fortsatte:) "Lydnad mot Gud (islam) Àr kÀrnan, bönen Àr grundstenen och strÀvan 3 Àr dess huvudpunkt." Han fortsatte: "Allt detta kontrolleras genom att behÀrska den hÀr (han tog tag i sin tunga)." DÄ frÄgade jag om allt det vi sÀger kommer att vÀndas emot oss. "Inget kan fÄ mÀnniskorna att stÄ pÄ nÀsan i elden sÄ som det tungan skördat", svarade han.
(Tirmidhi)
1 Ka'ba i Mekka
2 Koranen 16:32
3 Detta Àr vad
jihad betyder. Ytterst kan denna strÀvan ocksÄ innefatta vÀpnad kamp, men termen "heligt krig", som ordet vanligen översÀtts med, förekommer egentligen inte i islam.

Hadith 30

 

Abu Tha'laba al-Khushani Jurthum ibn Nashir berÀttade att profeten Muhammed sade:
Gud allsmÀktig har föreskrivit plikter sÄ försumma dem inte. Han har faststÀllt grÀnser sÄ övertrÀd dem inte. Han har förbjudit vissa saker sÄ hÄll er ifrÄn dem. Vissa saker har Han inte uttalat sig om, inte av glömska, utan av medkÀnsla med er, sÄ sök inte efter dem.
(ad-Daraqutni och andra)

 

Hadith 31

 

Abu 'l 'Abbas Sahl ibn Sa'd as-Sa'idi berÀttade:
En man kom till profeten och sade: "Guds budbÀrare, visa vad jag ska göra för att bli Àlskad av bÄde Gud och mÀnniskor!" Profeten svarade: "HÄll det vÀrldsliga livet pÄ behörigt avstÄnd och Gud kommer att Àlska dig. Sluta lÀngta efter andras Àgodelar och mÀnniskorna kommer att Àlska dig."
(Ibn Majah och andra)

 

Hadith 32

 

Abu Sa'id Sa'd ibn Malik ibn Sinan al-Khudri berÀttade att profeten sade:
Man fÄr varken skada eller ÄtergÀlda/hÀmnas skadan.
(Ibn Majah, Daraqutni och andra)

 

Hadith 33

 

'Abbas son berÀttade att profeten Muhammed sade:
Skulle folk fÄ allt vad de gjorde ansprÄk pÄ, skulle de göra ansprÄk pÄ bÄde rikedomar och liv
1 . Men bevisbördan ligger pÄ fordringsÀgaren och den som förnekar ett ansprÄk (som gjorts pÄ honom/henne), Àr tvungen att gÄ ed pÄ det.
(al-Baihaqi och andra)
1 bokstavligen "blod".

 

Hadith 34

 

Abu Sa'id al-Khudri berÀttade att profeten Muhammed sade:
Den av er som bevittnar en ond gĂ€rning mĂ„ste försöka att handgripligen ingripa. Är det för svĂ„rt sĂ„ ingrip med tungan
1 och Àr Àven det för svÄrt sÄ ingrip med hjÀrtat 2 - och det Àr den svagaste formen av tro ( iman ).
(Muslim)
1 SÀg ifrÄn!
2 TÀnk i hjÀrtat att det Àr fel och att du skulle vilja ingripa.

 

Hadith 35

 

Abu Huraira berÀttade att profeten Muhammed sade:
Var inte avundsjuka pÄ varandra, driv inte upp priserna er emellan, hata inte varandra, vÀnd er inte bort frÄn varandra och bjud inte under varandra
1 , utan var bröder, ni Guds tjÀnare! Muslimer Àr varandras bröder. 2 De varken förtrycker eller sviker varandra, de varken ljuger eller föraktar varandra. Fromheten sitter hÀr (han pekade pÄ bröstet). Det Àr illa nog för en man att förakta sin muslimska broder. Allt hos en muslim Àr okrÀnkbart för andra muslimer; liv 3 , Àgodelar och heder.
(Muslim)
1 betydelsen Àr att ett givet pris ska kunna förvÀntas vara skÀligt, och dÀrför ska man inte försöka bjuda under.
2 och systrar, förstÄs! Generellt inbegrips alltid bÄde kvinnor och mÀn i det som sÀgs, sÄvida profeten inte direkt vÀnder sig till kvinnorna/mÀnnen (och det brukar framgÄ klart av texten).
3 bokstavligen "blod".

 

Hadith 36

 

Abu Huraira berÀttade att profeten Muhammed sade:
Gud kommer pÄ Domedagen att undanröja ett av bekymren för den som undanröjer ett vÀrldsligt bekymmer för en troende. Gud kommer att lÀtta pÄ bördan i detta liv och i det tillkommande för den som lÀttar pÄ bördan för en behövande. Gud kommer att ge sitt beskydd i detta liv och i det tillkommande Ät den som skyddar en muslim. Gud kommer att bistÄ sin tjÀnare sÄ lÀnge som tjÀnaren bistÄr sin broder. Gud kommer att göra vÀgen till paradiset lÀtt för den som slÄr in pÄ kunskapens vÀg.
Över alla
1 som samlas i nÄgot av Guds hus för att recitera och studera Koranen 2 , kommer lugn och stillhet att sÀnka sig, barmhÀrtighet kommer att omge dem, Ànglarna samlas kring dem och Gud kommer att nÀmna dem för dem som omger Honom. Den som försinkas 3 av sina gÀrningar, kommer inte att hjÀlpas framÄt av sin hÀrstamning.
(Muslim)
1 bokstavligen "det folk" (
qawm )
2 bokstavligen "Guds bok"
3 pÄ sin vÀg mot paradiset. Dvs Àdel börd hjÀlper inte, det Àr gÀrningarna som rÀknas.

 

Hadith 37

 

'Abbas son berÀttade att profeten Muhammed sade:
Gud har skrivit ner de goda gÀrningarna och de dÄliga. Han fortsatte: Den som haft för avsikt att utföra en god gÀrning men inte utfört den, kommer att fÄ den registrerad som en utförd god gÀrning. Om gÀrningen ocksÄ utförs, kommer Gud att registrera den tiofalt eller Ànda upp till sjuhundrafalt. Den som haft för avsikt att utföra en dÄlig gÀrning men sedan inte utfört den, fÄr den registrerad som en utförd god gÀrning. Om gÀrningen ocksÄ utförs, kommer Gud att registrera den som en utförd dÄlig gÀrning.
(Bukhari och Muslim)

 

Hadith 38

 

Abu Huraira berÀttade att profeten Muhammed sade:
Gud allsmÀktig har sagt: "Jag förklarar krig mot den som visar fientlighet mot en av Mina vÀnner. Min tjÀnare nÀrmar sig Mig med det som Jag Àlskar mest - de föreskrivna plikterna och Min tjÀnare fortsÀtter att nÀrma sig genom frivilligt arbete i syfte att vinna Min kÀrlek. NÀr Jag Àlskar honom, Àr Jag hans hörsel, med vilken han hör, hans seende, med vilket han ser, hans hand med vilken han slÄr och hans fot, med vilken han gÄr. Skulle han frÄga Mig nÄgot, skulle Jag med sÀkerhet ge det till honom och skulle han frÄga Mig om beskydd, skulle Jag med sÀkerhet beskydda honom."
(Bukhari)

 

Hadith 39

 

'Abbas son berÀttade att profeten Muhammed sade:
Gud har lovat mig att ge mitt folk förlÄtelse för deras misstag och deras glömska och för vad de gjort under tvÄng.
(Ibn Majah, al-Baihaqi och andra)

 

Hadith 40

 

'Umar berÀttade: Guds budbÀrare lade handen pÄ min axel och sade:
Var i denna vÀrld som om du vore en frÀmling eller pÄ genomresa.

'Umars son brukade sÀga:
FörvÀnta dig inte pÄ kvÀllen att leva till morgonen och förvÀnta dig inte pÄ morgonen att leva till kvÀllen. Ta frÄn din hÀlsa till din sjukdom och ta frÄn ditt liv till din död.
1
(Bukhari)
1 passa pÄ medan du Àr frisk att utföra dina plikter och passa pÄ sÄ lÀnge du lever att samla goda gÀrningar till det efterkommande.

 

Hadith 41

 

Abu Muhammed 'Abdullah, son till 'Amr ibn al-'As, berÀttade att profeten Muhammed sade:
Ingen av er Àr en sann troende förrÀn hans handlingsvilja Àr i linje med det (budskap) jag kommit med.
(frÄn boken Kitab al-Hujja av al-Asfahani)

 

Hadith 42

 

Anas berÀttade att profeten Muhammed sade:
Gud allsmÀktig har sagt: "Adams son, sÄ lÀnge som du anropar Mig och frÄgar efter Mig ska Jag förlÄta dig för det du gjort utan att det besvÀrar Mig."
"Adams son, om sÄ dina synder nÄdde Ànda upp till molnen pÄ himlen och du bad Mig om förlÄtelse sÄ skulle Jag förlÄta dig."
"Adams son, om du kom till Mig med synder nÀstan lika stora som hela jorden, och stÀllde dig framför Mig och vittnade om att Jag inte har nÄgon like sÄ skulle Jag ge dig lika stor förlÄtelse."

(Tirmidhi)

Senast uppdaterad (2009-02-01 00:00)

 
IIF pÄ Facebook
Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
Besökare just nu
Vi har 18 besökare online
YouTube Klipp
FörÀldrarlösa i Iraq
Mosképrojektet

STÖD moskĂ©n
PlusGiro: 78 45 85-2
HÀr fÄr du den senaste informationen om Moské projektet i Hisingen i Göteborg.